<< Back

Question With Answer Reasoning

Question With Answer Reasoning


1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
 
(1) 215
(2) 143
(3) 247
(4) 91
(5) 65
 
Answer: 1
 
2. In a certain code CROWNED is written as PSDVEFO. How is STREAMS written in that code ? 
 
(1) SUTDBNT 
(2) TUSDTNB 
(3) SUTFTNB 
(4) QSRDTNB 
(5) None of these
 
Answer:5
 
3. 'DEAN' is related to 'NDAE' and 'ROAD' is related to 'DRAO' in the same way as 'SOME' is related to
 
(1) ESMO
(2) EOMS
(3) EMOS
(4) MSEO
(5) None of these
 
Answer:1
 
4. In a row of thirty five children, M is fifteenth from the right end and there are ten children between M and R. What is R s position from the left end of the row ? 
 
(1) 15th      
(2) 5th
(3) 30th
(4) Data inadequate 
(5) None of the above
 
Answer:4
 
5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
 
(1) Gold
(2) Nickel
(3) Platinum
(4) Tungsten
(5) Diamond
 
Answer:5
 
6. Among P, G, T, A and B each having a different height, T is taller than P and B but shorter than A and Q. P is not the shortest. Who among them is the tallest ?
 
(1) A
(2) Q 
(3) P
(4) P or B
(5) Data inadequate
 
Answer:5
 
7. How many meaningful English’ words can be made with the letters RBAE using each letter only once in each word ?
 
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
 
Answer:3
 
8. In a certain code TRAIN is written as '39 ★ 7% and MEAL is written as '4$★ @'. How is ITEM written in that code ?
 
(1) 7$34
(2) 73$4
(3) 79$4
(4) 73★ 4
(5) None of these
 
Answer:2
 
9. How many such pairs of letters are there in the word OBJECTIVE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
 
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
 
Answer:3
 
10. If each consonant in the word TOLERANT is replaced by the previous letter in the English alphabet and each vowel in the word is replaced by the next letter in the English alphabet and the new set of letters are arranged alphabetically, which of the following will be the fourth from the right end after the replacement ?
 
(1) M
(2) P
(3) Q
(4) K
(5) None of these
 
Answer:2
 
11. How many such pairs of digits are there in the number 8429516 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in ascending order within the number ?
 
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
 
Answer:3
 
12. The positions of the first and the second digits in the number 85341279 are interchanged. Similarly the positions of the third and the fourth digits are interchanged and so on till the position of the seventh and the eighth digits. Which of the following will be the third to the right of three after the rearrangement ? 
 
(1) 9
(2) 7
(3) 8
(4) 2
(5) None of these
 
Answer:1
 
13. In a certain code language 'over and above' is written as 'da pa ta' and 'old and beautiful' is written as 'sa na pa'. How is 'over' written in that code language ?
 
(1) da
(2) ta
(3) na
(4) da o ta 
(5) None of these
 
Answer:4
 
14. What should come next in the following letter series ?
 HGFEDCBAGFEDCBAGFEDCB
 
(1) E
(2) G
(3) F
(4) B
(5) None of these
 
Answer:3
 
15. Mohan correctly remembers that his father's birthday is before twentieth January but after sixteenth January whereas his sister correctly remembers that their father's birthday is after eighteenth January but before 'twenty-third January. On which date in January is definitely their father's birthday ?
 
(1) Eighteenth
(2) Nineteenth
(3) Twentieth
(4) Data inadequate
(5) None of these
 
Answer:2
 
16. If 'P' denotes ‘x’; 'R’ denotes ' + '; 'M' denotes '-' and 'W' denotes '+', then 20R5W 12M3P4=?
 
(1) 4
(2) 16
(3) 28
(4) 52
(5) None of these
 
Answer:1
 
Directions (Q. 17-20)  : Following questions are based on the five three -digit numbers given below.
832  719   654   967  481
 
17. If the positions of the second and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the sum of the first and the second digits of the third highest number ?
 
(1) 16
(2) 10
(3) 9
(4) 15
(5) None of these
 
Answer: 1
 
18. Which of the following is the sum of the first and the third digits of the second lowest number ?
 
(1) 16
(2) 10
(3) 18
(4) 5
(5) None of these
 
Answer: 2
 
19. If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the difference between the highest and the second highest number ?
 
(1) 203
(2) 133
(3) 385
(4) 182
(5) 144
 
Answer: 5
 
20. If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the sum of the second and third digits of the lowest number ?
 
(1) 8
(2) 11
(3) 15
(4) 12
(5) None of these
 
Answer:4
 
For More Question With Answer Reasoning -
Click Here

Leave a comment

      Refresh
Back to Top

Enter Your Details for Feedback


      Refresh