<< Back

Question with Answer NIFT

Question with Answer NIFT

1. According to the paragraph, our government frequently provides subsidies to
A. improve economic conditions of the country.
B. gain more popularity.
C. provide increased facilities to people
D. improve our exports and reduce imports.
Ans. (B)
 
2. As per the paragraph, subsidies should be given to
A. provide equal rights
B. discourage black market
C. encourage industrialization
D. None of these
Ans. (C)
 
3. With a view to improving economic situation of our country, we
A. should continue to provide subsidies
B. must take some strict measures
C. should give more subsidies to the needy and poor
D. must not pay any attention to subsidies
Ans. (D)

4. Which of the following statements is not true?
A. Government provides subsidies as a part of vote-bank politics
B. In Italy, government spends much more money than it should
C. during the last few years, government has not spent much on subsidies
D. All of these
Ans. (C)

5. As per the paragraph, people who vote
A. have become now mature to decide
B. are still not capable of deciding in a mature manner.
C. are displaying their capability to take appropriate decisions
D. None of these
Ans. (B)
 
6. Polls in India need to
A. give more powers to people
B. now become more popular
C. include people from different regions
D. encourage honest politicians
Ans. (D)
 
7. Politicians in India often
A. guide people on the correct path
B. provide the right kind of the leadership we need
C. mislead people on various issues
D. focus on welfare of people
Ans. (C)

8. Which of the following statements is ‘not true’?
A. We need major changes in the attitudes of our politicians
B. Our leaders come out with really great ideas during elections
C. People have started disliking our political leader now
D. All of these
Ans. (B)

9. As per the paragraph, Indian democracy, over a period of time
A. includes less number of people
B. has become less popular
C. now includes more number of people
D. does not impact the lives of people
Ans. (C)
 
10. Currently in India, to draw attention of people on some issues, one needs to
A. remain peaceful
B. create some chaos
C. respect others’ point of view
D. ignore that issue altogether and move ahead
Ans. (B)


For More Question with Answer NIFT - Click Here 

 

Leave a comment

      Refresh
Back to Top

Enter Your Details for Feedback