<< Back

Question Paper Gate CIVIL ENGINEERING

Question Paper Gate CIVIL ENGINEERING

1. What is the minimum number is multiplications involved in computing the matrix product PQR ? Matrix P has 4 rows and 2 columns matrix Q has 2 rows and 4 columns and matrix R has 4 rows and 1 column 
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 18
Ans.   (c)

2.  A 1-h rainfall of 10cm magnitude at a station has a return period of 50 years.The probability that a1-h rainfall of magnitude 10cm or more will occur in each of two successive years is
(a) 0.04
(b)0.2
(c)0.02
(d)0.0004
Ans.   (d)
3. Maximum possible value of compacting Factor for fresh (green )concrete is
(a) 0.5
(b)1.0
(c)1.5
(d)2.0
Ans.   (b)
4, As per  Is 800: 2007 , the cross section in which the extreme fiber can reach the yield stress, but cannot develop the plastic moment of resistance due to failure by local buckling is classified as
(a) plastic section
(b) compact section
(c)semi-compact section
(d) slender section
Ans.   (c)

5. The creep strains are
(a)caused due to dead loads only
(b)caused due to live loads only
(c) caused due to cyclic loads only
(d) independent of loads
Ans.   (a)

6.The ‘plane section remains plane’ assumption in bending theory implies :
(a) strain profile is linear        
(b) stress profile is linear
(c) both strain and stress profiles are linear
(d) shear deformations are neglected
Ans.   (a)
9. Two steel columns P (length L and yield strength  and Q (length 2L and yield strength  have the same cross – sections and end – conditions The ratio of buckling load of Colum P to that of column Q is
(a)0.5
(b)1.0
(c)2.0
(d)4.0
Ans.   (d)

7. In its natural condition , a soil sample has a mass of 1.980 kg and  a volume of 0.001  . After being completely dried in an oven the mass of  the sample is 1.800 kg . Specific gravity G is 2.7 Unit weight of water is 10 kN/m3 .The degree of saturation of the soil is
(a) 0.65
(b)0.70
(c)0.54
(d)0.61
Ans.   (c)

8.The ratio Nf/ Nd is known as shape factor where N f is the number of flow lines and Nd  is the number f oequipltential drops. Flow net is always drawn with a constant b/a ratio ,where b and a are distances between two consecutive flow lines and equipotential lines respectively. Assuming that b/a ratio remains the same the shape factor of a flow nit will change if the

(a)upstream and downstream heads are interchanged
(b)soil in the flow space is changed
(c) dimensions of the flow space are changed
(d) head difference causing the flow is changed
Ans.   (c)

9.Following statements are made of on compacted soils wherein DS stands for the coils compacted on dry side of optimum moisture content and WS stands side for the soils compacted on wet side of optimum moisture content Identify the Incorrect statement

(a) Soil structure is flocculated on
(b)construction pore water pressure is low on DS and high on WS
(c) On drying shrinkage is high on DS and low on Ws
(d) On access to water swelling is high on DS and low on WS
Ans.   (c)

10. Four columns of a building are to be located within a plot size of 10m10m The expected load on each column is 4000 kN . Allowable bearing capacity of the soil deposit is 100 kN/m2 the type of foundation best suited is
(a) isolated footing
(b) raft foundation
(c) pile foundation
(d) combined footing
Ans.   (c)


For More MCQs Gate CIVIL ENGINEERING- Click Here
 

Leave a comment

      Refresh
Back to Top

Enter Your Details for Feedback