<< Back

MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude

MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude

1. Water pollution is measured by
(a) Amount of chlorine dissolved in water
 (b)Amount of ozone dissolved in water
(c)  Amount of nitrogen dissolved in water
(d) Amount of oxygen dissolved in water 
Answer: (d)
 
2.Constituent of acid rain are mainly
(a) Nitrogen and carbon dioxide
(b) Carbon dioxide and carbon monoxide
(c) Ozone and carbon monoxide
(d) Sulphur dioxide and nitrous oxide 
Answer: (d)

3. What is the effect of carbon monoxide?
(a) It affects digestion
(b) it affects liver functioning
(c) It affects kidney functioning
(d) It affects oxygen carrying capacity of blood                                                
Answer: (d)

4.Green muffler is
(a) Technology used to reduce pollution
(b) Method of afforestation
(c) Plantation along roadsides to reduce noise pollution
(d) A process to reduce vibration 
Answer: (c)
5.Primary green house gases are
  1. Methane
  2. Water vapor
  3. Nitrous oxide
  4. Ozone
  5. Sulphur hexafluoride
  6. Perfluoro carbon
Select the correct answer:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3, 5 and 6
(c) 3, 4, 5 and 6
(d) All of these 
Answer: (a)
 
6.Consider the following statement:
  1. Methane is a green house gas
  2. Conversion of organic pollutants into water vapor is done by electrostatic precipitator
Which of the above statement is correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 
Answer: (a)

7.Consider the following statements:
  1. Striking of UV rays on the earth is due to ozone layer depletion
  2. Well scrubber method is used for the removal of sulphur dioxide and ammonia from the polluted air
  3. BOD is more in polluted water and less in potable water.
 
Which of the above statement is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 only
(4) All of the above 
Answer: (d)
 
8. Photochemical smog is the resultant of the reaction among
(a) NO2, O3 and PAN in the presence of sunlight
(b) CO, O2 and PAN in the presence of sunlight
(c) CO, CO2 and NO2 at low temperature
(d) High concentration of NO2, O3 and CO in the evening 
Answer: (a)
 
9. Which of the following gases has an important role in maintain atmospheric temperature?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Argon
(d) CO2 (Carbon dioxide) 
Answer: (d)
 
10. The best way to dispose plant waste is
(a) Incineration
(b) Burning
(c) Dumping
(d) Composting
Answer: (a)


For More MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude- Click Here

 

Leave a comment

      Refresh
Back to Top