<< Back

Important Paper Medical AIIMS

Important Paper Medical AIIMS

1. If the pitch of the sound of a source appears to drop by 10% to a moving person, then the velocity of motion is
(a) 20 m/s
(b) 33 m/s
(c) 40 m/s
(d) 50 m/s
Ans: (b)

2. By opening the door of w refrigerator which is inside a room, the temperature of room
(a) First decreases then increases
(b) Remains unchanged
(c) Increases
(d) Decreases
Ans: (c)

3. A vessel has 6 g of oxygen of pressure p and temperature 400 K, a small hole is made in it so that oxygen leaks out. How much oxygen leaks out, if the final pressure is p/2 and temperature is 300 K?
(a) 3 g
(b) 2 g
(c) 4 g
(d) 5 g
Ans: (b)

4. Which of the following hydrides is electron deficient molecule?
(a) NaH
(b) CH4
(c) CaH2
(d) B2H6
Ans: (d)

5.  Oxidation number of Cr in CrO5 is
(a) + 8
(b) + 6
(c) + 4
(d) + 10
Ans: (b)

6. Which of the following solution boils at the highest temperature?
(a) 0.1 M NaCl
(b) 0.1 M urea
(c) 0.1 M BaCl2
(d) 0.1 M glucose
Ans: (c)

7. For treatment of cancerous tumours, the radio isotope used was
(a) U – 235
(b) Co – 60
(c) P – 32
(d) Pu – 239
Ans: (b)

8. The main structural feature of protein is
(a) The ester linkage
(b) The ether linkage
(c) The peptide linkage
(d) All of the above
Ans: (c)

9. Which one of the following acids exhibits optical activity?
(a) Lactic acid
(b) Benzoic acid
(c) Oxalic acid
(d) Acetic acid
Ans: (a)

10. Benzyl alcohol is obtained from benzaldehyde by
(a) Fitting reaction
(b) Reduction with LiAlH4
(c) Cannizaro’s reaction
(d) Both b and c
Ans: (d)


For More Important Paper Medical AIIMS - Click Here 

 

Leave a comment

      Refresh
Back to Top

Enter Your Details for Feedback